החברה העירונית ראשון לציון, תרבות, ספורט, נופש - עמוד הבית

החברה העירונית ראשל"צ לתרבות, ספורט ונופש בע"מ
טאבים צד
דלג על טאבים צד
אזור כפתורי הרשמה לפעילויות החברה
סוף אזור כפתורי הרשמה לפעילויות החברה
הכנות מומלצות לעונה
6/08/2006

כמה גידולים סיימו ת תקופתם וזאת הזדמנות טובה לטפל בעשבייה, לאוורר את הקרקע על ידי הפיכתה וטיוב הקרקע על ידי קומפוסט. קומפוסט מצניעים בכמות של 25 ליטר ל-2 מ"ר לעומק של 30 ס"מ על ידי קילשון. למעוניינים, זה הזמן גם להוסיף דישון כימי משולב, שניתן לרכוש בכל החנויות המוכרות ציוד גינון. יש לקרוא באריזה את הכמות הרצויה למ"ר וכך להכין את השטח לגידולי חורף.

 

בימים אלה מסתיימת עונת הקיץ ואט אט מתחיל הסתיו. בתקופה זו ישנן עדיין ימים חמים של קיץ היכולים להימשך עד שבוע שלם, אך בדרך כלל פחות מכך. לכן חובה להשגיח בימים אלה יותר מאשר בימי הקיץ העקביים על משטר השקיה. כמובן שישנן פחות שעות שמש וההתאדות נמוכה יותר.

בתקופה זו עדיין ישנה לחות רבה באוויר הגורמת למחלות עלים כגון קימחון וחילדון. ניתן לראות עשים עפים בשעות הערב ולפעמים משאירים נוזל דביק על העלים, שיכול למשוך כנימות עלים.

 

סימנים מובהקים לעודפי מים:

עלים בגוון ירוק בהיר "חסה" ועורקים בעלה בגוון ירוק כהה.

התקפלות של העלים בעודם ירוקים.

כדי למנוע או להקטין את התופעות הללו יש לצמצמם לחות מיותרת, להשקות את הצמחייה הצמחייה כאשר היא כבר ממילא לחה מטל (בשעות הבוקר המוקדמות) ולרווח את ההשקיות. אין צורך להשקות מדי יום, אלא לתת כמות כפולה של מים פעם ביומיים-שלושה.

 

כמו כן, שתילים צעירים וזרעים יש להשקות מדי יום בכמות קטנה. מומלץ להחזיק משפך לתגבור ההשקיה לשתילים הצעירים בצורה ידנית וכך להימנע מהשקיית כל החלקה. 

 

ריווח ההשקיות תורם גם לפיתוח שורשי עומק של הצמח, שיקלוט כך מזון ומינרלים טבעיים מהקרקע. השקיה מרובה תגרום להיפך – יתקבל בית שורשים קצר והאדמה תהיה נקייה ממזון מאחר שההשקיה תשתטוף את רוב הדשנים הטבעיים לעומק האדמה.

 

כמובן שתמיד ניתן לתחוב אצבעות לקרקע בעומק בית השורשים ולהרגיש אם האדמה לחה ועל פי זה לרווח את ימי ההשקיה.

 

 

כמה להשקות?

 

זרעים – יש לשמור על אדמה לחה (לא מוצפת) בעומק של כ-2 ס"מ. הטוב ביותר הוא לזרוע באדנית עם תערובת קרקע במקום חצי מוצל (כשלוש שעות שמש) ולהשקות ידנית בזרם חלש.

ורדים – ורד הוא צרכן מים גדול אך גם נתקף במחלות כשההשקיה פוגעת בעלווה. לכן ורד צעיר יש להשקות פעם ביומיים בשני ליטרים (שעה על ידי טפטוף), ורד בוגר יותר, שקוטרו/ גובהו כחצי מטר יש להשקות פעם ביומיים-שלושה בכמות כפולה. כדי להשיג השקיה מתוגברת לוורד בלבד ניתו לרכוש בשקלים בודדים טפטפת נעץ ולנעוץ בצינור הטפטוף. כך יתוגבר הוורד בלבד בזמן ששאר הצמחים יושקו. ישנן טפטפות נעץ במגוון כמויות מים (צהוב – 1 ליטר בשעה, אדום – 2 ליטר בשעה, שחור – 4 ליטר בשעה, ירוק – 8 ליטר בשעה). לפרטים נוספים היכנסו לאתר "ורדים".

 

מטפסים – יש להגדיל את כמות המים בהתאם לצימוח של השתיל. צמח בגובה 1 מטר צריך מנה של 4 ליטר מים ביום, או 6 ליטר במידה שההשקיה היא במרווחים של פעם ביומיים.

 

ירקות – כמות המים הנדרשת לירקות שונה בכל ירק, אך מאחר שהחלקה מורכבת משלל סוגים יש להשקות בנוסחת ביניים שתתאים לכולם.


ירקות ממשפחת הדלועים – כגון דלעת, מלפפון, קישוא, אבטיח ומלון יש ל"הצמיא" כשבוע לפני הקטיף.

 

שתילים צעירים – בני פחות משלושה שבועות יש להשקות מדי יום במשך חצי שעה (ליטר ליום בטפטוף).

 

שתילים בוגרים יותר – יש להשקות 2 ליטר פעם ביומיים.

 

 

טיפול במחלות ומזיקים

 

לא בכל הופעת מחלה או מזיק יש צורך לטפל בחומרי הדברה, אלא רק במזיקים הפוגעים בירק עצמו. אין צורך לטפל בנגיעות קלה בעלים שסביב לירק או בכל קן נמלים קטן הנמצא בחלקה. יש לזכור כי אנחנו פלשנו לשטח של הנמלים והמזיקים למיניהם ולא הפוך. כדי לצמצמם פעילות של נמלים אפשר לפזר אפר של פחמים שנשאר מהמנגל סביב פתח הקן או למלא את הקן במים.

 

לטיפול בקימחון (פטרייה קמחית המופיעה בדרך כלל על העלים ונראית כמו קמח בחלקו העליון של העלה) מומלץ להשתמש בפיזור עדין של גופרית בשעות אחה"צ/ערב.

 

 

טיפול בוורדים

 

ישנם כמה כללים חשובים בטיפול בוורדים:

 

השקיה – הוורד הוא צרכן מים גדול, לכן יש להקפיד ולוודא כי ההשקיה מספיקה. ניתן כאמור להכין גומה ולתגבר את ההשקיה עם משפך בעדינות.

 

גיזום – פרח שסיים את פריחתו חובה לקטום. אי קיטום הפקע יגרום לעיכוב בפריחה הבאה. הגיזום ייעשה מעל ובצמוד לעלה הפונה החוצה ממרכז השתיל. אם הצמח בוגר יש לקטום היכן שהענף בעובי עיפרון לפחות. קיטום במקום שבו הגבעול דק יותר יצמיח פרח קטן וחלש שלא יחזיק מעמד זמן רב. יש לקטום ענפים הפונים לכיוון מרכז השתיל, כדי לאפשר כניסת אור ואוורור טוב לצמח ובכך למנוע דגירת מזיקים ומחלות.

 

שתילי פלפל מתוק יש להצליל על ידי רשת ולמנוע פגיעה ישירה של שמש.

 

 

מה נשתול בחורף?

 

אלול – חודש זה הוא חודש ביניים בין הקיץ לחורף, לכן יש לשמור על הקיים בחלקה ולהכין אותה לגידולי החורף. יש לקשור ולחזק את סככת ההצללה, את השיחים הגבוהים יש לקשור לסנאדות או לעמודי תמיכה ולגזום אותם להורדת משקל יתר.

 

צמחייה שסיימה יש לעקור ולפנות מהשטח.

 

יש להכין את השטח לניקוז על ידי יצירת שיפועים ותעלות עתידיות.

 

 

תשרי – זה הזמן לטמון בצלים, פקעות וקני שורש (גיאופיטים) של החורף: כלניות, נוריות, רקפות, נרקיסים, צבעונים, כרכומים, יקינטונים, כדנים, פרזיות, נץ חלב, אירוס הולנדי ועוד. ישנן פקעות הדורשות השריה במים לפני השתילה לצורך הטפחה (כלניות ונוריות). צבעונים וכרכומים יש לשמור במקרר למשך שישה שבועות לפני השתילה.

 

ניתן למצוא הסברים מקיפים יותר וכ להזמין באתר של חברת אסא בצלי פרחים או באתר של חברת יודפת. מומלץ לשים לב לתאריכי הפריחה ולסדר בחלקה את הפריחות כך שיהיו בהדרגה.

 

זרעי חורף, במיוחד בעלי זרעים גדולים, ניתן לשתול ישירות באדמה, כמו טופח ריחני, תורמוס ההרים וכובע הנזיר.

 

חשוון – זריעה ושתילה של ירקות ירוקים, צנון, צנונית, לפת, כרוב, כרובית, כולרבי, ברוקולי, סלרי, תות, תרד, גזר ודומיהם.

 

הצטרפו אלינו ברשתות החברתיות
Banners
דלג על Banners
עבור לתוכן העמוד